share

Valtra en Elisa introduceren een op afstand bediende tractor

Valtra en Elisa hebben hun krachten gebundeld om een 5G-oplossing te innoveren die het mogelijk maakt een trekker op afstand te bedienen met het 5G-netwerk en een 360-camera. De oplossing is de eerste in zijn soort ter wereld.

In maart onthulden Valtra en Elisa een op afstand bediende tractor die gebruik maakt van de nieuwe generatie 5G-netwerktechnologie. De samenwerking was te zien tijdens het openingsevenement van de Elisa 5G Showroom in Helsinki, Finland. De prototype-oplossing maakt het mogelijk om een tractor honderden kilometers verderop in real-time en veilig te besturen en te bedienen. "Radiogestuurde tractoren zijn al jaren in gebruik, maar het is altijd bedoeld om binnen het zicht van de machine te blijven. 5G zorgt voor een revolutie, want nu kan een tractor overal vandaan op afstand worden bestuurd", zegt Mikko Lehikoinen, Vice President, Sales and Marketing Valtra.

"Elisa is een voorloper op het gebied van 5G-technologie, zowel in Finland als internationaal. De op afstand bediende tractor die samen met Valtra is ontwikkeld en bij Elisa 5G Showroom is geïntroduceerd, heeft veel belangstelling gewekt. 5G-services en -oplossingen gaan zorgen voor efficiëntie en innovatieve nieuwe manieren van werken voor bedrijven en mensen. De op afstand bediende trekker is hier een heel concreet voorbeeld van, omdat de bestuurder niet meer fysiek in de cabine hoeft te zitten. We willen een duurzame toekomst opbouwen door middel van digitalisering, en de ontwikkeling van 5G-diensten maakt daar deel van uit", zegt Kimmo Pentikäinen, Vice President Business Development bij Elisa.

De afstandsbediening werd gerealiseerd via een geïntegreerde 5G-aansluiting en een op het dak gemonteerde 360-gradencamera. Dankzij het 5G-netwerk kan de VR-bril van de bestuurder op afstand in realtime een 4K-beeld van de omgeving ontvangen. De bestuurder kan de omgeving van de tractor bekijken door eenvoudigweg zijn hoofd te draaien. De afstandsbediening stuurt zijn besturingssignaal via hoogbeveiligde 5G-netwerk van Elisa. "Wanneer u uw tractor bestuurt en de wielen draait, moet u direct feedback krijgen om het gevoel te geven dat u aan het rijden bent. Met 5G maakt de lage latentie dit mogelijk", zegt Lehikoinen.

Afstandsbediening is een belangrijke stap in de richting van volledig autonoom rijden, wat voor veel eindgebruikers in het komende decennium werkelijkheid zou kunnen worden. Afstandsbediening kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het bedienen van bestuurderloze tractoren op uitdagende locaties of voor taken die gevaarlijk zouden zijn bij bemande werkzaamheden. Dit maakt een trekker een nog veelzijdiger oplossing en hulpmiddel. Valtra heeft al eerder op afstand bediende tractoren bestuurd met luchthavenexploitant Finavia.

"We gaan door met het onderzoek naar en de ontwikkeling van oplossingen voor afstandsbesturing. Vervolgens zijn we van plan om uit te zoeken hoe we de beeldkwaliteit kunnen aanpassen aan elke taak en hoe de bediening op afstand verder kan worden verbeterd met sensorgegevens die nuttig zijn voor de bestuurder", zegt Lehikoinen.

Valtra-tractortechnologieën ondersteunen al afstandsbediening, wat de implementatie van afstandsbedieningsfuncties zal vergemakkelijken. De Valtra Connect telemetrieoplossing die gebruik maakt van het 3G-signaal wordt bijvoorbeeld gebruikt in meer dan 3.000 Valtra-tractoren over de hele wereld.