ONTMOET ONZE KLANTEN

ONTMOET ONZE KLANTEN

Helpen bij het vinden van betere oplossingen

Ville Kari, een boer uit Zuid-Oost-Botnië in Finland, heeft de nieuwe Valtra T Series in de zomer van 2013 getest. Tussen april en oktober werden twee prototypen van de tractoren in totaal meer dan 2000 uur getest.

Ville Kari
Alajärvi, Finland

Testmachines: twee Valtra T Series Direct-modellen
Hoofdtaken: melk- en slachtveehouderij

Een goed uitgebalanceerde tractor om te bedienen en te besturen

 Beide tractoren waren Direct-modellen met een traploze CVT-transmissie. In het voorjaar werd begonnen met taken zoals het verspreiden van drijfmest en grondbewerking. "Het viel me direct al op dat de tractor zeer wendbaar is in de bochten en toch stabiel rijdt," meldt Ville.

De indruk van een goed uitgebalanceerde en comfortabele tractor werd verder versterkt naarmate hij de tractor vaker gebruikte. De tractor bleek bijzonder stabiel bij het trekken van een zelfladende aanhangwagen. "De nieuwe T Series trekt erg stabiel over het veld en ook op de weg rijdt hij als een trein."

De wendbaarheid van de T Series is verder verbeterd met een kleinere draaistraal en een nieuwe functie waarmee de stuurgevoeligheid variabel kan worden aangepast. Deze functie bleek vooral nuttig bij het hanteren van balen met de voorlader. "Je hoeft het stuurwiel niet meer zo ver door te draaien en de tractor is erg nauwkeurig tijdens het rechtuit rijden. Het nieuwe stuursysteem is echt fantastisch!"

De cabine is nu nog ruimer en lichter. "Het zicht is in alle richtingen verbeterd. Alle bedieningselementen, zoals de schakelaar voor het vierwielaandrijfsysteem en het differentieelslot, zijn snel te vinden. Er zijn ook meer dan voldoende aansluitingen en opslagruimten en er is extra ruimte voor optionele uitrusting," aldus Ville.

Met de krachtige werklampen is in het donker werken ook geen probleem. Alle schakelaars voor de lampen zijn gegroepeerd op een geïllustreerd paneel.

"Ook het achteruitrijsysteem is flink verbeterd. Het nieuwe elektronisch bestuurde systeem is erg praktisch," aldus Ville, die het TwinTrac-systeem voor maai- en grondbewerkingstaken heeft gebruikt.

Over het geheel genomen was Kari zeer onder de indruk van de nieuwe T Series en wees erop dat de bestuurbaarheid en het bedieningsgemak beter dan ooit tevoren zijn.a

Ville Kari, 34 jaar, heeft al 15 jaar een agrarisch bedrijf, dat hij in deze periode enthousiast verder heeft ontwikkeld. Naast de oude melkveestal zijn een nieuwe slachtrundveestal en een gerobotiseerde melkstal gebouwd. Ook zijn nieuwe velden in productie genomen. Momenteel wordt ongeveer 250 hectare voor organische landbouw gebruikt.

De boerderij heeft twee tot drie mensen in dienst. Naast veehouderij-, veldwerk- en bosbouwtaken heeft Ville ook nog tijd om als loonwerker te werken. In de zomer bestaan zijn loonwerkzaamheden vooral uit het ontginnen van land en dorsen, en in de winter verspaant hij bomen voor de productie van energie.

Ville test al sinds 2007 prototypetractoren van Valtra. "Het is van belang om de prototypen voor echte werkzaamheden in te zetten en om met de tractor zo veel mogelijk uren te maken en zo veel mogelijk praktische ervaring op te doen. Soms krijg ik ook de instructie me te richten op specifieke ontwikkelingsgebieden, aldus Ville.

Bij het testen van prototypen is het normaal dat je tegen verrassingen en wijzigingen aanloopt. "Sommige prototypen worden maar één dag gebruikt, andere maanden aan een stuk. Sommige presteren foutloos, terwijl andere je voor verrassingen stellen," geeft Ville toe.

Een goede tester moet alert zijn en vragen durven stellen bij elke oplossing. De prototypen van Valtra zijn uitgerust met systemen die continu gegevens verzamelen en hebben een directe verbinding met de fabriek. De tester noteert zijn eigen werkzaamheden en waarnemingen in het systeem terwijl hij in de cabine zit en alles nog vers in zijn geheugen heeft zitten. Elke waarneming en elke opmerking wordt in de fabriek grondig verwerkt.

"De documentatie verloopt systematisch, Valtra beschikt over een goed systeem. Alle feedback wordt ook daadwerkelijk gebruikt bij de ontwikkeling van de tractoren. Het doet me goed om te zien hoe mijn eigen inbreng van invloed is geweest op het eindproduct, ook in de nieuwe T Series," aldus Ville.

Tekst en foto's: Matti Kallio

Doorgaan met bladeren op de pagina van de T-serie >