ONTMOET ONZE KLANTEN

ONTMOET ONZE KLANTEN

Cabine gebouwd rond de bestuurder

De nieuwe Valtra T Series is in het voorjaar van 2013 en in de zomer van 2014 getest door het landbouwloonbedrijf Kalajoen Neliveto in Kalajoki, Finland. Er zijn verschillende versies getest, maar het meeste werk werd verricht met Versu-modellen die zo veel mogelijk aan de productiespecificaties voldeden.

Ville-Matti en Juha-Pekka Vuollet
Landbouwloonbedrijf Kalajoen Neliveto Oy
Kalajoki, Finland

Testmachines: verschillende tractoren van de Valtra T Series
Hoofdtaken: verspreiding van drijfmest, productie van kuilvoer, grondbewerking, zaaien

Verbeterde bruikbaarheid

De prototypen werden actief in de bedrijfsvoering van het bedrijf gebruikt. De taken in het voorjaar bestonden uit het verspreiden van drijfmest, grondbewerking en zaaiwerkzaamheden, terwijl in de zomer de nadruk lag op de productie van kuilvoer.

Er werd een Versu-model gebruikt om ongeveer 350 hectare in te zaaien. Ook werd de tractor gebruikt om een wagen met 50 kubieke meter kuilvoer te trekken en het graan in de silo te effenen.

De verbeterde bruikbaarheid van de nieuwe T Series werd duidelijk tijdens de lange en afwisselende werkzaamheden. Alle functies ondersteunen elkaar en creëren een sterk pakket rond de uitstekende bestuurbaarheid van de tractor. 

"De nieuwe T Series was echt een aangename verrassing. De tractor is gebruiksvriendelijk, je kunt meer profiteren van de functies en de bestuurder blijft comfortabel achter het stuur, zelfs tijdens de langste werkdagen," merkt Ville-Matti Vuollet op.

"De nieuwe bedieningselementen maken het zeer gemakkelijk om de transmissie te gebruiken. Je kunt zowel op het veld als op de weg in de automatische modus rijden of de pedalen gebruiken," gaat Juha-Pekka Vuollet verder.

"De T Series is heel efficiënt en stabiel met een voorlader. Het uitstekende zicht, de wendbaarheid en de beperkte gewichtstoename zijn duidelijk merkbaar," aldus Ville-Matti.

Juha-Pekka, die verantwoordelijk is voor service en onderhoud, was onder de indruk van de afwerking van de tractor, zoals de ordelijke indeling van alle leidingen, slangen en kabels. "Er is duidelijk ook aandacht besteed aan onderhoudsgemak. Inspecties kunnen snel worden uitgevoerd en alle servicepunten zijn goed toegankelijk."

De nieuwe cabine van de T Series leverde veel positieve ervaringen op. De ergonomische indeling van de bedieningselementen, de logische functies en het uitstekende zicht maakten het leven van de bestuurder een stuk gemakkelijker. "De tractor is in alle situaties volledig onder controle van de bestuurder," aldus Ville-Matti.

Ook werden specifiek de stabiele rijkenmerken en de ophanging genoemd, vooral omdat ze de bestuurbaarheid verbeteren. "De voorophanging werkt optimaal als verlengstuk van het chassis," aldus Juha-Pekka. "De nieuwe versie van de verstelbare mechanische cabineophanging was ook zeer effectief."

De voordelen van de ruitenwisser die zelfs de onderrand van de voorruit bereikt, werden ook opgemerkt, vooral tijdens ploegwerkzaamheden. Dankzij de dakruit hoeft de bestuurder bovendien niet meer onnodig zijn nek te draaien tijdens het laden, en het rechtervenster zonder stijl biedt een onbelemmerd zicht op de zijkant van de tractor.

Een handige gereedschapsset en nieuwe opslagruimten in de cabine maken het leven van de bestuurder nog gemakkelijker. "De gereedschapsset bestaat uit een sleepketting en een behoorlijke set gereedschappen en dat is een hele verbetering," aldus Juha-Pekka.

Ook de kwaliteit van de stereo werd opgemerkt. Het systeem heeft degelijke luidsprekers en een subwoofer en kan ook worden gebruikt voor het afspelen van muziek vanaf een persoonlijk apparaat van de bestuurder.

Ville Matti sluit af met: "De tractor ziet er zeker aantrekkelijk uit!"

Tekst en foto's: Matti Kallio

Doorgaan met bladeren op de pagina van de T-serie >